Köy'den Haberler
  • Müzik Köyü 2023 Programı Açıklandı!
  • Üçtelli Quartet Güney Kore'yi Büyüledi!
  • Anadolu'dan Üçtelli Ezgiler Albümümüz Yayınlandı!

Müzik Köyü Fethiye 2023 Atölye-Seminer Başlıkları ve İçerikleri

18 - 22 Ağustos 2023 1. periyot - Arhavi / Artvin
Arslan HAZRETİ
Arslan Hazreti (Aler) 1976 yılında İran’ın Tebriz şehrinde doğdu. 13 yaşında kamança eğitimi almaya başladı. Bunun yanı sıra Cavit Murtezaoğlu’ndan makam dersleri aldı. İran ve Azerbaycan kültürünü bir arada yaşayan sanatçı her iki kültürün makam müziklerini içselleştirme şansını elde etti. 18 yaşında, Uluslararası Fajr Festivali’nde İran’ın profesyonel yaylı ustaları arasında düzenlenen yarışmaya kendi yapmış olduğu kamança ile katılarak birincilik aldı. İran’da sürdürdüğü çeşitli müzik çalışmalarından sonra 2004 yılında İstanbul’a yerleşti. Kısa sürede Türkiye müzisyenleri içinde tanınan sanatçı, çeşitli projelerde yer aldı. Pek çok önde gelen sanatçıyla çeşitli projelere imza attı, bu sanatçılardan bazıları: Susan Deyhim, Aynur Doğan, Richard Horowitz, Yurdal Tokcan, Vamik Memmedaliyev, Yinon Muallem, Şirin Pancaroğlu, Feryal Öney’dir.
Kendi projeleri olan Meşk-i Yay ve Meşk-i Kamança ile yurtiçinde çeşitli konserler düzenlenmiştir. Meşk-i Yay projesi iki farklı yaylı sazın düet projesidir. Bu proje kapsamında, Ross Daly, Derya Türkan, İmamyar Hasanov, Uğur Önür ile birlikte yer aldı. ‘Carpet’ adlı dijital albümde Imamyar Hasanov ve Volkan Kaplan ile bir trio çalışması vardır. Meşk-i Kamança projesi kapsamında Ozan Bircan, Göktuğ Çelik, Hüseyin Yalçın, Uğur Önür, Mehtap Demir gibi Türkiyeli birçok Kemane ve Kamança sanatçılarıyla konser dizileri gerçekleştirdi. Kemança virtüzolüğünün yanı sıra, kemança yapımı konusunda çeşitli biçimsel çalışmalar yapmış, tonlama ve enstrümanı kullanma konusunda farklı yöntemler geliştirerek kendi bilimsel çalışmaları ile enstrümanı zenginleştirmiştir. Beş tellinin yanı sıra bas kemança, bariton kemanca, Anadolu kamançası ,Çember kamança türlerini de kemança ailesine katmıştır.
Atölye Başlığı: Doğaçlama Atölyesi
Atölye İçeriği: "Doğaçlama nedir, doğaçlamadan esere nasıl gidilir, taksim bir dogaçlama mıdır ?" gibi sorulara yanıt aranacak olan bu atölyede ritmik ve gayri ritmik dogaçlama karşılaştırmalı olarak ele alınacak, doğaçlama süslemeler uygulamalı olarak gösterilecektir. Atölye tüm enstrüman çalan ya da çalamayanlara açıktır.
Birol TOPALOĞLU
Karadenizli halk müziği sanatçısı. 1965 yılında Rize’nin Pazar ilçesi Suçatı köyünde doğmuştur. ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan ve bir süre elektronik mühendisliği yaptıktan sonra amatörce sürdürdüğü müzik çalışmalarını geliştirmiş ve geleneksel Karadeniz müziği yapmak için eğitimini aldığı mesleğini tamamen bırakmıştır. 10 yaşındayken ağabeyinin sayesinde bağlama ile tanışmasına karşın yaşı ilerledikçe geleneksel Karadeniz halk müziği entrümanları olan tulum ve kemençeyi çalmaya başlamıştır. Otantik Karadeniz müziğini oldukça başarılı yorumlayan Birol Topaloğlu aynı zamanda Karadeniz müzik kültürüne ve türkülere yaptığı derlemelerle de büyük katkılar sunmustur. 8 albüme imza atan sanatçı, yurt içi ve yurtdışında pek çok festivalde ve sahnelerde yer almıştır. Sanatçı müzikal çalışmalarına halen Arhavi' de devam etmektedir.
Atölye Başlığı: Karadeniz Müziği
Atölye İçeriği: Birol Topaloğlu yürüteceği atölye programı çerçevesinde Laz müziği derlemelerine dair deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak, özellikle destan ve yol havaları icra teknikleri, Doğu Karadeniz müzik dili ve kültürü çeşitliliği üzerine anlatımlarda bulunacak. Tulum, horon ve kemençe atölyesinde bağlamanın Karadeniz müziği üzerine etkisi üzerine konuşacak. “Saklı Ezgiler” özel dosyasında Trabzon'un Kizirnos (Kayacık) Köyü kadın sesleri derleme üzerine paylaşımda bulunacak.
Cemil QOÇGİRİ
Cemil Qoçgiri 1980 yılında Almanya'da doğdu. Tenbûr (üç telli/ Pîr sazı) ile 12 yaşında tanışıp, 16 yaşından itibaren sahnelerde çalmaya başladı. Daha çok tenbûr’un mistik yönü ile yoğunlaşıp Mezopotamya kültür ve inançlarına ait müzik tarzlarındaki şekillenişi üzerinde çalışmalarını sürdürmeye başladı. Bunun yanı sıra hem kendi albümleri hem de değişik sanatçıların albümlerinde enstrümanist ve düzenleme/aranjör olarak yer aldı. 1998'de Mikaîl Aslan ile yolları kesişen sanatçı, 2010 yılında Günter Bozem ve Mikaîl Aslan ile birlikte Kreativa e.V. Derneğini, daha sonra 2013 de ise Almanyanın Mainz şehrinde "Weltmusikakademie - Dünya Müzikleri Akademisi"ni kurarak sayısız öğrenciye başta Mezopotamya kültürü olmak üzere, dünya müziklerini birleştiren bir çatı sundu ve dersler vermeye başladı. 2012'de Tenbûrxane'yi kurdu ve unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yeniden kaynaklara giden yolu arındırmaya çalışarak hayata geçirdi. 2017^den beri Eda Tanses ile dünyanın birçok yerinde tenbûr atölye çalışmaları gerçekleştirmekteler. Avrupa çapında yaklaşık 200'ü aşkın öğrencisi olan Tenbûrxane ile unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği tekrar yeni nesillere emanet etmekteler. Yöresel çalma teknikleri yanı sıra, enstrumanın tarihçesini, dünden günümüze yapım aşamalarını, farklı ritim teknikleri ve dünyanın farklı bölgelerindeki anlam, önem ve çalma tekniklerini de baz alan bu atölye çalışmalarını Avrupa çapında konserlerle dünyaya da tanıtmaktalar.
Atölye Başlığı: Tenbûr atölyesi
Atölye İçeriği: Tenbûr üzerinde dünden bugüne tarihçesi, farklı yörelerin kendine has ritim, teknik ve çalma biçimlerini baz alıp dünyanın farklı bölgelerinde anlam, önem ve çalma biçimlerini de aktarmakta. Teorik içeriklerin yanı sıra katılımcıyı kısa sürede ortak bir noktada buluşturup tek nefes olmayı ve bir arı kovanı misali kırk'ı bir'e ulaştırmayı hedeflemekte. Atölye, katılımcıya göre enstrüman üzerinde tecrübesi olan veya olmayan öğrenciye göre iki gruba ayrılıp dersler seviyeye göre verilmekte.
Chrysanthi GKIKA
1996 yılında Atina'da doğan Chrysanthi Gkika, çocuk yaşta klasik piyano ve geleneksel Yunan halk müziği ve dansları eğitimi aldı ve 13 yaşında Stratis Psaradellis, Sokratis Sinopoulos ve Derya Türkan'ın eğitmenliğinde İstanbul kemençesi çalmaya başladı. Selanik'teki Makedonya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisidir ve Müzik Bilimi ve Sanatı Bölümü'nden İstanbul kemençesi ve Yunan Geleneksel Müziği üzerine çalışmalar konusunda uzmanlaşmış bir lisans ve yüksek lisans derecesi almıştır. 2016 yılından itibaren Yunanistan'da çeşitli konservatuvarlarda kemençe dersleri vermekte ve Labyrinth Musical Workshop ve Labyrinth Online için workshoplar vermektedir. Chrysanthi, Ross Daly, Kudsi Erguner, Sokratis Sinopoulos, Efren Lopez, Nederlands Blazers Ensemble, Yunan Radyo Televizyonu Senfoni Orkestrası ve diğerleri dahil olmak üzere dünya çapında ünlü müzisyenler ve topluluklarla iş birliği yaptı.
Atölye Başlığı: Erken Rebetiko (Kafe Aman) Dönemi ve Yunanistan’dan Geleneksel Halk Ezgileri
Atölye İçeriği: Bu atölye Erken Rebetiko (Kafe Aman) Dönemi ve Yunanistan’dan geleneksel Halk Ezgileri’ne odaklanacak. Daha spesifik olarak, seminer sırasında her iki türe ait kemençe repertuvarının melodilerini inceleyeceğiz. Tüm enstrümanlara ve aynı zaman vokalistlere açık bu atölyede melodik/modal ve ritmik analizlere ağırlık verilecektir.
Mecit ÇELİKTAŞ
Mecit Çeliktaş 1982 yılında Trabzon Araklı Kizirnos köyünde doğdu. Ortaokuldan sonra gurbet hayatına atılan Çeliktaş farklı şehirlerde değişik iş kollarında çalıştı. Çocukluğundan beri sanata büyük ilgisi olan Çeliktaş bir süre resim müzik ve spor ile uğraştıktan sonra ahşap oyma sanatı üzerine kendisini geliştirdi. Ahşap oyma sanatının yanında enstrüman ve hareketli ahşap özel mekanik oyuncaklar yapan çeliktaş Artvin Arhavi ilçesinde yaşamakta ve 7 yıldan beri çalışmalarını buradaki atölyesinde sürdürmektedir. Doğup büyüdüğü yer olan Kizirnos köyünün müzik kültürü üzerine araştırmalar ve derlemeler yapan Çeliktaş’ın yapımcılığını Birol Topaloğlu’nun üstlendiği bu derlemelerden oluşan saklı ezgiler Kizirnos isimli bir de müzik albümü bulunmaktadır. Köyünde çocukluğundan beri sesi kuşağında ve yüreğinde yer eden, düğünlerde imecelerde yayla göçlerinde çobanlıklarda çalınan kavalın unutulmaya yüz tutmuş olmasını gören Çeliktaş, kendi çabalarıyla bu kadim çalgının hem yapımını hem de çalmasını öğrenmiştir.
Atölye Başlığı: Karadeniz kavalı çalım teknikleri, xerxeriç yapımı ve Horon
Atölye İçeriği: Kizirnos köyünde kavala eşlik sazı olarak kullanılan ve kavalla birlikte neredeyse tamamen unutulmuş olan xerxeriç ( herheriç ) ismindeki ritim aletinin de yapımını öğrenen Çeliktaş, Müzik Köyü’nde bu iki sazı tanıtacak, çalım tekniklerini gösterecek ve bu iki saz eşliğinde oynan horonlar ve farklı söyleme teknikleri olan ezgilerden örnekler sunacaktır.
Mehmet Günay ESER
1992 yılında, Mersin’in Tarsus ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Günay Eser lise öğrenimini Mersin Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde 2.’lik derecesi ile tamamladı. 2015 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Müzik Eğitimi bölümünden mezun olan Eser, Çukurova bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun farklı bölgelerinde müzik kültürü araştırmaları yürüttü. Müziksel ögeleri sosyolojik unsurları ile ele alan çalışmalar yaptı. Çeşitli yarışmalarda “solo bağlama icra” dalında dereceler aldı. Çeşitli üniversitelerde “bağlama çalım teknikleri” üzerine sunumlar gerçekleştirdi. 2013 yılında ilk kitabını yazdı. Başta Portekiz, Almanya, İsviçre gibi ülkeler olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında birçok konser verdi. Armoni ile yakından ilgilenen Mehmet Günay Eser’in üçtelli, bağlama, piyano, keman, dört keman ve çeşitli orkestralar için birçok bestesi bulunmaktadır. Hayri Dev ve Fethiyeli Ramazan Güngör'ün üçtelli teknikleri üzerine çalışmalar yapan Eser’in şu an 2 yeni kitap çalışması bulunmaktadır. AKAD Kurucularından olan ve Müzik Köyü koordinatörlerinden olan Mehmet Günay Eser Toros Dağları başta olmak üzere çeşitli yörelerde, dağlarda, köylerde Anadolu Geleneksel Müziği’nin izlerini sürmeye devam etmektedir. 2017 yılı yaz aylarında aynı zamanda Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı Müzik Köyü’nde Dünya’nın farklı yerlerinden gelen katılımcılarla üçtelli saz atölyeleri yaptı ve konserler verdi. 2017 yılı Eylül ayında Güney Kore’ nin Jeonju ve Seul şehirlerinde, Üçtelli Quartet ile konserler veren Mehmet Günay Eser, bu turnesiyle üçtelli sazı ilk kez Uzakdoğu’ya taşıyan Üçtelli Quartet’ın genel sanat yönetmeni oldu. Eylül 2017’ de İstanbul Haliç Üniversitesi’nde Üçtelli Quartet ile bir konser gerçekleştiren Mehmet Günay Eser, aynı zamanda Eylül ayında yayımlanan ve üçtelli saz da çaldığı "Anadolu'dan Üçtelli Ezgiler" adlı albümün genel sanat yönetmenliğini yaptı.
Atölye Başlığı: Üçtelli Bağlamada Geleneksel İcra Teknikleri
Atölye İçeriği: Mehmet Günay ESER, Üçtelli atölyesinde her seviyeden katılımcıya hitap edecek çalışmalar gerçekleştirecek. Üçtelli bağlamanın morfolojik yapısı, akort sistemleri, sağ ve sol el teknikleri, yöresel icra teknikleri üzerine çalışmalar gerçekleştirecek. Aynı zamanda katılımcı grubun seviye durumuna göre, üçtelli ile poliritmik ezgiler konusunda çeşitli çalışmalar gerçekleştirecek. Atölyede temel seviyeden ileri seviyeye bütün katılımcılar için farklı egzersiz çalışmaları yapılacak.
Onur ÇALIŞKAN
Klarnet çalmaya 10 yaşında başladı. 2013 yılında İstanbul Klarnet Festivali kapsamında düzenlenen yarışmada birinci oldu ve ödülünü Şükrü Tunar’a saygı gecesinde Mustafa Kandıralı’nın elinden aldı. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesinde Gürhan Eteke ile klarnet çalışmaya başladı. 2015 yılında İspanya Madrid’de düzenlenen International Clarinet Festival’de yer aldı. 2016 yılında İstanbul Woodwind Festival kapsamında bir tanesi solo konser olmak üzere farklı ekiplerle birlikte toplam 4 konser verdi ve yine aynı festival kapsamında Philippe Cupper’in klarnet ustalık sınıfına aktif olarak katıldı. 2017 yılında Kardeş Türküler ile çalışmaya başladı. 2018 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile solist olarak çaldı. Aynı yıl International Clarinet Festival kapsamında Belçika Ostend’de İstanbul Klarnet Korosu ile solist olarak Carmen Fantasy eserini seslendirdi. 2019 yılında 26. İstanbul Caz Festivali’nin yeni projeleri yurt dışına tanıtmayı hedefleyen Vitrin Turu programı çerçevesinde konser verdi. Bu konser ile yabancı programcıların ve seyircilerin ilgisini çekti ve beğeni kazandı. Aynı yıl 15. Bodrum Müzik Festivali’nde de klarnetli trio konseri verdi. Aktif olarak çalıştığı ekiplerin arasında İstanbul Klarnet Korosu ve Kardeş Türküler de yer almaktadır.2020 yılının Şubat ayında ilk albümü Esrik’i BGST Records etiketiyle yayınladı. Albüm etnik, caz ve modern müzik türlerini harmanlandığı bir projedir. Ayrıca albümde Grammy Ödüllü Amerikalı müzisyen Michael League, Ediz Hafızoğlu, Çağrı Sertel, Volkan Hürsever, Cenk Erdoğan, Efe Demiral ve Mehmet Akatay gibi birçok profesyonel müzisyen yer aldı. 2020 Aralık ayında müziği Hüsnü Arkan’a ait olan “Gemi” adlı tekliyi yine BGST Records etiketiyle yayınladı.
Atölye Başlığı: Anadolu Müziğinde Klarnet ve Yöresel Çalım Stili ve Teknikleri
Atölye İçeriği:Bu atölyede klarnetin Trakya, Ege, Elazığ ve Dersim gibi bölgelerdeki kullanım şekli, çalım stili ve teknikleri incelenecek, tüm bunların modern müzik ve literatürdeki karşılıkları ele alınacaktır.
Salih KORKUT PEKER
Profesyonel müzik yaşamına 1998 yılında adım atan Salih Korkut Peker, grunge, blues ve rock'tan arabeske, rebetikodan bozlaklara kadar birçok farklı türü müziğine yansıtıyor. Müzisyen, cümbüş, elektrik gitar, perdesiz gitarın yanı sıra, yeni çalgılarımızdan çağlama ve divane ile söz konusu müzik türlerini hem geleneksel hem de ters köşe icralar eşliğinde dinleyicisiyle buluşturuyor.
Atölye Başlığı: Cümbüş Atölyesi
Atölye İçeriği: Cümbüş çalım tavırları, alternatif teknikler, örnek eser düzenleme ve icra.
Selda ÖZTÜRK
Profesyonel müzik yaşamına Kardeş Türküler projesiyle birlikte başladı. Projede 1993 yılından bu yana vokal ve perküsyon icracısı olarak yer alıyor, yurt içi ve yurt dışında konserler vermeye devam ediyor. 2000-2014 yıllarında BÜMED, TMMOB, Kayy-Der, Beyoğlu Sanat Atölyesi, Ritimİstanbul gibi oluşumlarda vokal ve ritim dersleri verdi. Hamdi Akatay darbuka atölyeleri, Yinon Muallem Ortadoğu ritim atölyeleri, Keith Terry ve Kekeça’nın beden perküsyonu atölyeleri, Aram ve Virginia Kerovpyan’ın vokal terapi atölyesi, Cavit Murtezaoğlu vokal atölyesine katıldı. 2000’li yıllarda Aynur Doğan ve Feryal Öney solo konserlerinde perküsyon icracısı olarak yer aldı. Erkan Oğur, Birol Topaloğlu gibi farklı sanatçıların albüm kayıtlarında vokal ve perküsyon icracılığı yaptı. 2010-2014 yıllarında, Tebriz’den Toros’a isimli projesinin albüm kayıtları ve konserlerinde perküsyon icracısı olarak yer aldı. Farklı projelerin albüm kayıtlarında ve belgesel, film, oyun müzikleri soundtracklerinde vokal ve perküsyon icracısı olarak yer almaya devam ediyor. İlk solo konserini 2016 yılında Voice Encounter isimli etkinlikte Polonya’da verdi. Avrupa’daki göçmen müzisyenlerin kurduğu Jiraan Ensemble isimli projenin 2018 yılında Belçika’nın Gent şehrinde verdiği konserde solist olarak yer aldı. 2016 yılından bu yana Medeas: on Getting Across projesinde vokal icracısı olarak yer alıyor ve yurt dışı performanslarına devam ediyor. 2022 yılında İTÜ Müzikoloji ve Müzik Teorisi Doktora Programı’nı bitirdi. Kadınların müziği üzerine çalışmalar yapıyor ve bu konudaki araştırmalarına devam ediyor. 2015 yılından bu yana Caritas, LAG K&M ve Kırkayak Kültür, Sevgi ve Kardeşlik Vakfı gibi kurumlarla iş birliği içinde göçmen kadın ve çocuklarla müzikal çalışmalar ve müzik atölyeleri yapıyor.
Atölye Başlığı: Farklı Dillerde Şarkılarla Vokal Atölyesi - Ritim Atölyesi
Atölye İçeriği: Farklı dillerin konuşulduğu kültürel açıdan oldukça zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu vokal atölyesinde, farklı kültürlerin vokal geleneklerini yansıtan bazı şarkılar öğrenilecek ve hep birlikte icra edilecek. Yeni müziklerle tanışmak, öğrenmenin ve bilgi edinmenin yanısıra duygusal anlamda bir yolculuğa davettir. Vokal atölyesi katılımcılara bu anlamda bir deneyim edinmeye imkan sunuyor. Bunun için atölyede, hem kolektif olma duygusunu besleyen toplu şarkı söyleme pratiği hem de bireysel ifadeye imkan sunan solo icra pratiklerine yer veriliyor. Repertuvar; ninniler, düğün-kına ortamlarında söylenen şarkılar, iş şarkıları, inanç müzikleri, aşk şarkıları, deyişler, ilahiler gibi farklı formlarda icra edilen şarkılardan oluşuyor. Atölyede, oldukça geniş olan bu repetuvar havuzu içerisinden seçilecek Kürtçe, Türkçe, Arapça, Farsça, Ermenice, Süryanice, Gürcüce, Hemşince, Ladino dillerindeki şarkıların telaffuzları, melodileri öğrenilerek söyleme teknikleri ve üslupları üzerine çalışılacak, şarkıların hikayelerine dair bilgiler verilecek. RİTİM ATÖLYESİ Vurmalı çalgılar insanlık tarihinin ilk müzikal ifade araçlarından birisidir. Ortak bir tempo içinde devinen vurmalı çalgılar eşliğinde çıkarılan sesler, kolektif icranın güçlendirici yönünü açığa çıkarır. Ritim atölyesinin içeriği teknik, formasyon ve yaratıcı çalışmalar olmak üzere üç başlıktan oluşuyor. Teknik çalışma başlığında; basit düzeyde bona/solfej öğrenme, temel ritim bilgisi edinme, ritim çeşitlerini öğrenme, çalgılar üzerinden temel vuruşları ve çalma tekniğini öğrenme yer alıyor. Formasyon çalışma başlığında; Balkan, Anadolu, Kafkas ve Mezopotamya coğrafyasına ait müziklerin ritim karakterlerini tanıma, bu kalıplara özgü çalma tekniklerini öğrenme ve icra etme, Osmanlı makam müziği geleneğinde kullanılan bazı usulleri öğrenme yer alıyor. Yaratıcı çalışma başlığında ise ritim kompozisyonu oluşturma ve ritim dünyasının sunduğu imgesel ve müzikal öğeler üzerinden ritim aranje çalışması yer alıyor.
Volkan KAPLAN
1987 yılında İstanbul’da doğmuştur ve burada yaşamaktadır.1998 yılında ilk müzik derslerine Erdal Erzincan Müzik Kursu’nda “bağlama” eğitimiyle başlamıştır ve burada konservatuara hazırlanarak, 2001 yılında İ.T.Ü.T.M.D.Konservatuarı - Çalgı Eğitim Bölümü’ne girmiştir. Bu bölümde “tar” eğitimini Serhat Turunç’ tan almıştır. Üniversite eğitimine aynı okulda, “Müzik Teknolojileri” Ses Kayıtları Anabilim Dalı’nda devam etmektedir. 2018 yılında kendine ait hazırladığı solo(berhava), düo (an), trio (harabat), kuartet (mail), karma (bize kanlan miras) albüm projelerini, tanıtım konserleriyle birlikte gerçekleştirmiştir. Şu anda ise 2019 yılında çıkarmak üzere 2 adet enstrümantal albüm hazırlamaktadır.
Arif Sağ, Orhan Gencebay, Erdal Erzincan, Sabahat Akkiraz, Cengiz Özkan, Derya Türkan, Şirin Pancaroğlu, Muharrem Temiz, Aysun Gültekin, Zafer Gündoğdu, Tuncay Kemertaş, Adile Kurt Karatepe, Nida Ateş, İmamyar Hasanov, Kardeş Türküler, Hüseyin Turan, Kubat, Sizzle Ohtaka, Erkan Oğur – İsmail Hakkı Demircioğlu, Tarkan gibi sanatçılar başta olmak üzere, birçok sanatçıyla beraber çalışmıştır. Aynı zamanda albüm projelerinde de yapımcılık - müzik yönetmenliği yapmış, kayıt-mixing-mastering aşamalarında “tonmayster” olarak bulunmuş ve konserlerde “müzisyen” olarak enstrümanlarını icra etmektedir. Kendine ait olan VOLKAN KAPLAN BAĞLAMA KURSU’ da öğrenciler yetiştirmektedir ve zaman zaman atölye çalışmaları gerçekleştirmektedir.
2016 yılında ise, kendisine ait olan VOLKAN KAPLAN PRODUCTION firmasını kurarak; fiziki ve dijital platformlar için, “gelenekselden - geleceğe” yönelik kaliteli müzik üretimi yapmayı hedeflemektedir. 2017 - 2018 yılları arasında 18 adet albüm sunmuştur. 2019-2020 yılları için hazırlamakta olduğu enstrumantal, halk, caz, etnik müzik projeleri bulunmaktadır.
Atölye Başlığı: Türkülerin enstrümantal icraya adaptasyonu

Müzik Köyü Fethiye 2023 Atölye-Seminer Başlıkları ve İçerikleri

26 - 31 Ağustos 2023 2. periyot - Fethiye / Muğla
Ali TEKBAŞ
1981 yılında Irak’ta dünyaya gelen Ali Tekbaş ailesiyle birlikte Türkiye’ye zorunlu göç yaşadı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Hakkari’de gördü. 1998 yılında, Serhat Bostancı ve Ali İmran ile birlikte derleme çalışmalarına başladı. Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Konservatuarı’nda Temel Bilimler eğitimine 2005 yılında başladı. 2010 ve 2017 yılları arasında Diyarbakır Belediyesi tarafından kurulan Aram Tigran Şehir Konservatuvarı’nda Geleneksel Hakkari müziği, Denbej kültürü, ses teknikleri ve repertuvar dersleri verdi. Aynı yıllarda Diyarbakır Belediyesi iş birliğiyle Kürtçe Hamlet ve Mem û Zîn oyunlarını sahneye koydu ve bu oyunlarda oyuncu olarak yer aldı. 1998 yılından beri, Lawje’yi birlikte kurduğu Ali İmran ve Serhat Bostancı ile birlikte derleme ve performans çalışmalarına devam etmektedir.
Atölye Başlığı: Hakkari Bölgesi’ndeki Müzik Formları
Atölye İçeriği: 1998 yılından beri Hakkari bölgesinde derlemeler yapan Ali Tekbaş atölyesinde stranlar (şarkılar), Hakkari’deki müzik formları ve Lawje grubuyla yaptığı derlemeler üzerinde aktarımlarda bulunacak.
Arslan HAZRETİ
Arslan Hazreti (Aler) 1976 yılında İran’ın Tebriz şehrinde doğdu. 13 yaşında kamança eğitimi almaya başladı. Bunun yanı sıra Cavit Murtezaoğlu’ndan makam dersleri aldı. İran ve Azerbaycan kültürünü bir arada yaşayan sanatçı her iki kültürün makam müziklerini içselleştirme şansını elde etti. 18 yaşında, Uluslararası Fajr Festivali’nde İran’ın profesyonel yaylı ustaları arasında düzenlenen yarışmaya kendi yapmış olduğu kamança ile katılarak birincilik aldı. İran’da sürdürdüğü çeşitli müzik çalışmalarından sonra 2004 yılında İstanbul’a yerleşti. Kısa sürede Türkiye müzisyenleri içinde tanınan sanatçı, çeşitli projelerde yer aldı. Pek çok önde gelen sanatçıyla çeşitli projelere imza attı, bu sanatçılardan bazıları: Susan Deyhim, Aynur Doğan, Richard Horowitz, Yurdal Tokcan, Vamik Memmedaliyev, Yinon Muallem, Şirin Pancaroğlu, Feryal Öney’dir.
Kendi projeleri olan Meşk-i Yay ve Meşk-i Kamança ile yurtiçinde çeşitli konserler düzenlenmiştir. Meşk-i Yay projesi iki farklı yaylı sazın düet projesidir. Bu proje kapsamında, Ross Daly, Derya Türkan, İmamyar Hasanov, Uğur Önür ile birlikte yer aldı. ‘Carpet’ adlı dijital albümde Imamyar Hasanov ve Volkan Kaplan ile bir trio çalışması vardır. Meşk-i Kamança projesi kapsamında Ozan Bircan, Göktuğ Çelik, Hüseyin Yalçın, Uğur Önür, Mehtap Demir gibi Türkiyeli birçok Kemane ve Kamança sanatçılarıyla konser dizileri gerçekleştirdi. Kemança virtüzolüğünün yanı sıra, kemança yapımı konusunda çeşitli biçimsel çalışmalar yapmış, tonlama ve enstrümanı kullanma konusunda farklı yöntemler geliştirerek kendi bilimsel çalışmaları ile enstrümanı zenginleştirmiştir. Beş tellinin yanı sıra bas kemança, bariton kemanca, Anadolu kamançası ,Çember kamança türlerini de kemança ailesine katmıştır.
Atölye Başlığı: Kamança ve Kemane
Atölye İçeriği: Kamança ve Kemane seminerinde Arslan Hazreti'nin kendi özel metoduyla başlangıç seviyesinden itibaren, duruş, oturuş pozisyonları, yay tutuşu ve enstrümanı çalarken kasların doğru kullanımı gibi konular ele alınarak başlanacak ve melodik provalar ile devam edilecektir. Temel pozisyonların doğru şekilde yerleşmesi her öğrenme şeklinde olduğu gibi enstrümanda da önem arz ettiğinden bu seminerde katılımcılar açısından hızlı bir ilerleme kaydetmek amaçlanmaktadır.
Kaan SANCAKTAR
1989 da İstanbul’da doğdu ilkokul ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Üniversite için Bosna Hersek’e gitti ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde Psikoloji ve Biyomühendislik alanlarında lisans okudu. Bosna’da üniversite yıllarında akordeona ve Bosna müziği aracılığı ile Balkan müziklerine ilgi duymaya başladı. 2011 de üniversite eğitimini bitirdikten sonra İstanbul’a gelince müziği profesyonel olarak öğrenmeye karar verdi ve 2012 de İTÜ Türk müziği devlet konservatuarı Müzik teorisi bölümüne girdi Türk müziği sazı olarak tanbur ile eğitimine devam etti. Üniversite eğitimini yeterince tatminkâr bulmayarak yarıda bırakarak balkan müziği ve akordeonu daha iyi öğrenmek için Makedonya’ya gitti ve orada Milan Zavkov, Stefce Stojkovski (Gayda), Milan Kacarski, Goran Alachki gibi isimlerden ders aldı. Türkiye’ye tekrar döndükten sonra Müzikolojide yüksek lisansa başladı. Türkiye’de ve Yurtdışında birçok festivale ve konserlerde çalan müzisyen ağırlıklı olarak Balkan, Yunan, Türk klasik ve halk müziği alanlarında geleneksel ve füzyon çalışmalar ile dinleyiciyi bir kültür sentezi ile buluşturuyor.
Atölye Başlığı:Balkan coğrafyası geleneksel halk ve şehir müzikleri; Çalım teknikleri ve Repertuvar (Akordeon, telli, yaylı ve nefesli sazlar için)
Atölye İçeriği:Trakya’dan Karpatya dağlarına kadar olan geniş Balkan coğrafyasından sözlü ve enstrümantal müziklerden repertuvar, farklı yörelere has tavır ve icra teknikleri eğitimi verilecektir. Kaan atölyeyi genel olarak akordeon ile yürütecektir ama telli, yaylı ve nefesli bütün enstrümanların katılması için uygundur. Her seviyeden katılımcıya hitap edebilecek bir çalışma yürütülecektir, katılımcıların seviyesine göre farklı icra derinliklerine girilecektir.
Kemal DİNÇ
Kemal Dinç (1970, İstanbul) ilk müzik deneğimini Türkan Şoray İlkokulu’nun bando ekibinde trampetçi olarak edindi. Almanya’ya göç ettiği yıllarda bağlama çalmayı öğrendi. Berufsfachschule für Musik okulundan sonra eğitimine Leipzig Felix Mendelssohn Müzik ve Tiyatro Yüksekokulu`nda devam etti ve burada yüksek lisans yaptı. İstanbul Senfoni ve Opera Odamüziği, İzmir Devlet senfoni, Augsburger Philharmoniker, Die Jungen Fürther Streichhölzer senfoni orkestralarıyla çalıştı. Thüringer Landestheater Devlet Tiyatrosu’nda sergilenen "Don Kişot" oyunu için müzik besteledi.2005-2015 yıllarında Codarts Worldmusic Konservatuvarı Dünya müzikleri bölümündekurucu üye ve eğitim görevlisi olarak çalıştı. Augsburg Tiyatrosu’nun siparişi üzerine Bağlama Konçertosu’nu besteledi (Dasein 2013). Müzik Direktörlüğünü yaptığı Yol Bir Sürek Binbir projesi kapsamında AABF Bağlama Orkestrası ve Korosu’nu kurdu. Şefliğini yaptığı Köln Senfoni Orkestrası ve AABF Bağlama Orkestrası’nı yönetti (Lanxess Arena Köln 2019) 2019 Beethoven’in 250. Yılında dokuz seçkin besteciler arasında yerini aldı ve Senfoni Orkestrası için bestelediği eseri Bonn Senfoni Orkestrası ve solistler tarafından seslendirildi. Almanya çapında düzenlenen 2022 WDR Caz ve Dünya Müzikleri ödülünü aldı. Kurucu üyesi olduğu Mannheim Pop Akademie / Dünya Müzikleri bölümünde Bağlama Ana Sanat Dalı Bölüm Başkanlığını sürdürmekte olup Köln ve Wuppertal Üniversitelerinde Makam ders ve seminerler vermektedir.
Atölye Başlığı:Koro ve Bağlama Orkestrası atölyesi
Atölye İçeriği:Koro ve Bağlama Orkestrası atölyesi -Bağlamada yeni icra teknikleri ve Çapraz Düzeni -Bağlama orkestrası ve Koro için çok sesli eserler
Merih AŞKIN
Merih Aşkın, multi enstrümantalist, besteci ve vokalist.2012 yılında İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Bu okulda Nail Yavuzoğlu gibi müzisyenlerle Caz Teorisi ve Makam Müziği çalıştı.2013 yılında ilk albümü ‘’SİRET’’ Türkiye’nin en önemli plak şirketlerinden olan KALAN MÜZİK tarafından yayınlandı.2015 Aralık ayında perdesiz gitar ile yeni bir melodi, ritm ve sound anlayışı taşıyan ‘’TERENNÜM’’ isimli ikinci albümü yine KALAN MÜZİK etiketiyle dinleyicileriyle buluştu. 2016 yılında, İsveç, Danimarka, İsviçre, İtalya, Arnavutluk gibi şehirlerde konserler veren Merih Aşkın, 2017 yılında ''Terennüm'' albümü ile Kosova Caz Festivali'nde sahne aldı.2019 yılında Aşık Mahzuni Şerif'in eşsiz eseri ''Bitmez Tükenmez Geceler''e yaptığı düzenleme ve yorumu single olarak Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı.2021 yılında üçüncü solo albümü ''Aşıklarda Olmaz Hile'' ile yeniden dinleyicileriyle buluştu. ''Siret'' ve ''Terennüm'' albümlerinden sonra yine Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan albümde, aralarında Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif gibi Anadolu'da yaşamış çeşitli aşıklara ait on adet deyiş ve türkü yer aldı. Tüm eserlerin düzenlemesi ve enstrüman icraları kendine has bir biçimle Merih Aşkın tarafından yapılan albümde, Perküsyon'da Kerem Can Aslan, Keman'da Şervan Merih Aşkın'a eşlik ediyor. Merih Aşkın halen besteci, aranjör ve sahne-kayıt performanslarına devam etmektedir.
Atölye Başlığı:Ensemble ve Doğaçlama (Aşkın Sazı ve Perdesiz Gitar)
Atölye İçeriği: Ensemble ve Doğaçlama atölyesinde, bir eserin birlikte seslendirilmesi, düzenlenmesi, doğaçlama unsurları gibi konular çalışılacaktır. Atölye her entrümana ve vokaliste açıktır.
Salih Nazım PEKER
İlkokulda mandolinle başladığı müzik yolculuğu, birçok telli, yaylı ve vurmalı saza merakıyla devam ediyor. 15 yaşında Arşipel ile başladığı grup müziği serüveni, enstrümantist, vokalist, söz ve beste yazarı, düzenlemeci olarak farklı rollerle yer aldığı, İstanbul Blues Kumpanyası, Tuzlu Nehir, Kırıka, Duble Salih, Çalgiya İzmir ve Sâfâ gruplarıyla devam ediyor. Bu gruplarla konserler, albümler, tekliler ve film müzikleri yaptı. İçinden folk geçen her türe meraklı olan müzisyenin, eski ve nadir bağlama düzenlerine merakının yanı sıra, yeni düzen denemeleri de bulunuyor.
Atölye Başlığı:İkitelli Atölyesi
Atölye İçeriği:Geniş bir coğrafyada, dombra, dutar, tenbur, bızıq, kiteli, citeli, qifteli, šargija, ruzba, ırızva, ikitelli, bulgari, yelteme, yongari, karadüzen, tambura, kozağaç/dirmil curası gibi adlarla anılan iki sıra telli sazların Anadolu’daki yansımalarına, farklı yörelerden, farklı düzen, tavır, ezgi ve ritm kalıplarını icra ederek yaklaşacağız. İki sıra telden üç sıra tele geçişin mantığını inceleyip, armoni bilgisinin katkısıyla, iki sıra telin zenginliği ile tanışacak; bu yolla, halk müziğimizin içinde saklı armoniyi keşfedeceğiz. “Azın içinde çok da saklıdır” diyen dostları, ikitelli atölyesine bekliyoruz.
Sami HOSSEİNİ
1986 yılında İran’da dünyaya geldi. 11 yaşında def çalmayı öğrenmeye başladı. 5 sene def üstadlarından eğitim aldı. Eğitim süreci bittikten sonra İran’ın farklı şehirlerinde def eğitimleri vermeye başladı. Ayrıca defjenlik sürecinde birçok müzisyenle ortak konserler verdi. İran’da kendi yönetmenliğinde “Ahura” ve “İrfan” adlı iki müzik grubu kurdu ve bu gruplarla farklı şehirlerde birçok konser düzenledi. 2012 yılında Türkiye’nin İzmir şehrine yerleşip def eğitimi vermeye başladı. 2013 yılında Ahura Ritim Topluluğu’nu kurdu ve aynı yıl Ege Üniversitesi D. T. M. Konservatuarı Çalgı Yapımı bölümünde okumaya başlamıştır. Bunun yanı sıra 8 yıldır devam ettiği def yapımını 2016’da Türkiye’de açtığı atölye ile sürdürmektedir. Yıllar içinde Ahura Ritim Topluluğu çalışmalarını büyütmüş ve konserler düzenlemiştir. Bunların yanı sıra bir çok etkinlikte sahne aldı ve yaz kamplarında ritim/def atölyeleri düzenledi. Enstrümana dair Türkiye’de bir ilk olan ve başlangıç düzeyinde “Def Metodu” kitabıyla bu alana katkı sağlamıştır. İkinci ve üçüncü kitaplar için hala çalışmaları sürmektedir.
Atölye Başlığı:Tarihçesi, İcrası ile Def, Geleneksel Ritimler ve Notasyon
Atölye İçeriği:Tarihçesi, İcrası ile Def, Geleneksel Ritimler ve Notasyon
Seval EROĞLU
25.12.1984 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 9 yaşında bağlama ile tanıştı. Çalıp söyleme geleneğinden etkilendi ve icrasını geliştirmek için kısa süreli bağlama eğitimi aldıktan sonra 2003 yılında İ.T.Ü Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’ne girdi. 2007 yılında Arguvan Türküleri Ses Yarışması Birinciliği kazandı. Yine aynı yıl TRT İstanbul Türk Halk Müziği Gençlik Korosu’na hem solist hem de bağlama icracısı olarak birincilikle girmeye hak kazandı. İcracılığın dışında 2007 yılından itibaren saha araştırmaları, derleme ve notaya alma çalışmaları yaptı. 2008 yılında İ.T.Ü Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi (İngilizce) Bölümü’nden mezun oldu, İ.T.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği Anasanat Programı’nda yüksek lisans eğitimi almaya hak kazandı. 2010 yılında Halk Müziği’nin kendi içerisindeki çokseslilikten yararlanılması ve yorumculuğun ön plana çıkarılması amacını taşıyan “Bedestan Türk Halk Müziği Orkestrası ve Solistleri” isimli topluluğu Yrd. Doç. Göktan Ay ve Sinan Ayyıldız ile birlikte kurdu. Bu toplulukta solist, solist şefi ve yardımcı şef olarak görev yaptı. 2010 yılında İ.T.Ü Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak atandı. 2011 yılında Yüksek Lisans Programı’nı tamamladıktan sonra İ.T.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzikoloji ve Müzik Teorisi Anabilim Dalı’nda doktora eğitimi almaya hak kazandı. 2011 yılında İ.T.Ü öğretim elemanlarından oluşan “ lâ” isimli toplulukta solist ve bağlama icracısı; 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında her yıl geleneksel olarak düzenlenen Arguvan Türküleri Ses Yarışması’nın jürisi ve/veya sanat yönetmeni olarak görev yaptı. “İki Cihan” adını taşıyan ilk albümü 2015 yılı Mart ayında piyasaya sürüldü. 2018 yılında ise "Bağlama Çalıp Söyleyen Kadınların Müzik Performansının Toplumsal Cinsiyet Açısından İncelenmesi" adlı doktora tezi ile Müzikoloji ve Müzik Teorisi Anabilim Dalı'ndan mezun oldu. 2019 yılında İ.T.Ü T.M.D.K Ses Eğitimi Bölümü’ne Dr. Öğretim Üyesi ve Başkan Yardımcısı olarak atandı. Aynı yıl Music Action Lab Women adlı belgesel, radyo programı, kadın dernekleri görüşmeleri ve konserlerden oluşan artistik projede yer aldı. Bu proje 2023 yılında Brüksel’de yeni repertuvar ile birlikte sunuldu ve Miasin adını aldı. Eroğlu, 2023 yılında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından Doçent ünvanı almaya hak kazandı. İ.T.Ü T.M.D.K Ses Eğitimi Bölümü’nde ve İ.T.Ü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Çalgı-Ses Yüksek Lisans Programı’nda repertuvar içerikli derslerde görev yapan Eroğlu, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ve sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.
Atölye Başlığı:Türk Halk Müziği Repertuvarında Ağız ve Hançere Teknikleri
Atölye İçeriği:Türk Halk Müziği Repertuvarında Ağız ve Hançere Teknikleri adını taşıyan atölyede Türkiye’nin çeşitli bölge ve yörelerindeki türlere ve kaynak kişilere bağlı olarak ortaya çıkan üslûp ve tavırların, ağız ve hançere özelliklerinin, melodik yapıların, melodik yapıları oluşturan müzikal motiflerin çalışılması ve yorumlanması amaçlanmaktadır.
Setareh AHMADİ
Setareh Ahmadi, Ocak 1991'de doğdu. Setar enstrümanını nasıl çalacağını ergenlik çağının başlarında, erkek kardeşinin teşvikiyle öğrendi. Sanat müziği alanında akademik çalışmalarına 18 yaşında Tahran Sanat Üniversitesi'nde başladı. Eğitiminin başlangıcında, profesyonel sanatçı Aydın Olyanasab ile çalışmaya başladı ve öğrenimi sırasında usta Hossein Alizadeh'in Tar için 10 parçası, usta Parviz Meshkatiyan, Faramarz Payvar, usta Ebadi, usta Farhang Sharif ve Olyanasab gibi en tanınmış sanatçıların geniş repertuvarlarını öğrenmeyi ve icra etmeyi başardı. 2015 yılında ağabeyinin vefatından sonra sanat üniversitesinde müzik öğrenmesinde en büyük etken olan ağabeyinin anısına Torkaman adıyla küçük bir performans sergiledi. 2017 yılında eğitimini tamamladıktan sonra bazı parçalarını kendi yazdığı ilk albümü Buz Çiçeğinin Efsanesi'ni çıkardı. Ayrıca Fransa'dan Tallisker, Türkiye'den Göksel Baktagir, Hindistan'dan Maati Baani grubu gibi İran dışından çeşitli sanatçılarla çalıştı. Ardından, 2017 yılında Tehran Andisheh Hall'da profesyonel Setar çalma atölyesine başladı. Ayrıca profesyonel olarak ilk performansına Rooberoo malikanesinde başladı. Bu performans Setar ve Tombak düetini içeriyordu. 2021'de Setareh Ahmadi, Setar ve Ambient müziğinin birleşimi olan "Mirage" adlı tek bir parça yayınladı. İsveç'te düzenlenen Göteborg Dünya Müzik Festivali'ne de Setar sanatçısı olarak katıldı ve bir Tombak sanatçısıyla düet yaptı. 2022 yılında Tahran'da düet konseri verdi. 2023 yılında İspanya Barselona'da düet konseri verdi. Şimdi, “Hossein Alizadeh” gözetiminde Hamnavayan topluluğu ile çeşitli projelerde işbirliği yapıyor.
Atölye Başlığı:İran Saray Müziği Redifi /Redif Sistemi
Atölye İçeriği:Bu atölyede İran müziği repertuvarında saray müziğinin ortaya çıkışı ve evriminin nedeni ve gerekliliği, bu müzik türünün zenginliğinde Redif'in rolü irdelenmeye çalışılacak; sonunda da öğrenci (katılımcı) bir müzik üreterek bu tarihi yolda bir tur deneyimleyecektir. 1- Saray müziği, geleneksel olarak bir saray odasına veya büyük bir odaya sığabilen küçük bir çalgı grubu için bestelenmiş bir klasik müzik formudur. 2- Redif, İran müzik kültürünün özünü oluşturan İran klasik müziğinin geleneksel repertuvarıdır.
Veka ALER
Veka Aler bir ses sanatçısı olarak doğu müziği ve bunların vokal teknikleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. Doğu sisteminde özellikle vokal çalışmaları daha çok Meşk sistemi ile aktarılagelmiştir. Fakat günümüzde bunu uygulamak o kadar da kolay değildir. Bu kaygılardan yola çıkarak Veka Aler hem geleneksel öğretme yöntemi olan meşk usulünü kullanır hem de doğu müziği vokal teknikleri için elverişli olan akademik bir sistemle ilerler. Repertuvarında Türk, Kürt, Azeri ve İran geleneksel müziğine yer veren Veka Aler bu eğitim yaklaşımında gelenekten gelen vokal tınıları ve özellikleri olduğu gibi aktarmaktan çok onları tanımak, anlamak ve ses sanatçısının kendi özelliklerinin yanı sıra bu orijinal tınılara da yer verebilmesini amaçlar. Çocukluk döneminden itibaren müziğe olan ilgisi gençlik dönemlerinde çeşitli kültür merkezlerinde müzik çalışmalarına katılmasıyla devam etti. Bu dönemde koro çalışmalarında yer aldı. Şan ve yan flüt eğitimi aldı. 2011 yılında Ses Atölyesi derneğini kurdu. Dernek kurucu ve yönetim kurulu üyesi olarak dernek bünyesinde vokal eğitimi üzerine akademik çalışmalarda bulundu. Ses sanatçısı ve ses eğitmeni Cavit Mürtezaoğlu’ndan vokal dersleri ve şan üzerinden Azeri makam dersleri aldı. Kendi özgün ses metodunu yaratan Mürtezaoğlu’ndan aldığı doğu- batı sentezli vokal eğitimi ile vokal çalışmalarına farklı bir bakış açısı kazandı. Bu süreçten sonra kendi öğrencilerine ses eğitimi dersleri vermeye başladı. Ses çalışmalarında çok temel noktalar üzerine yoğunlaşıp bunun bir çok yönüyle bir enstrüman olduğunu, ses eğitiminde her şeyden önce doğru anatomik bilgiler, sesi (enstrümanı) tanıma, keşfetme, kontrol etme ve aynı zamanda da kendi ilgi alanında olan Ortadoğu vokal özellikleri ve teknikleri üzerinde uygulanabilirliği üzerine çalışmalar yapmaya ve bunları derslerinde uygulamaya başladı. Türkiye’de Fethiye müzik köyü ve Yunanistan merkezli Labyrint Musical Workshop gibi önemli müzikal platformlarda vokal teknikleri, Anadolu’dan ezgiler başlıkları ile seminerler vermiştir. Şan ve Azeri makam müziği eğitiminin yanı sıra türk müziği ve iran makam müziği dersleri almıştır. 2016 yılında Arslan Hazreti ile birlikte çok dilli bir repertuvara sahip Hemhal grubunu kurdular. Veka Aler İstanbul üniversite Felsefe bölümü mezunudur.
Atölye Başlığı: Çok Dilli Repertuvar ve Vokal Teknikleri
Atölye İçeriği:Bu atölyede Veka Aler’in uzun yıllar üzerinde yoğunlaştığı ve özellikle de geleneksel vokal teknikleri üzerine uyarladığı özgün vokal teknikleri üzerine sesi geliştirici ve güçlendirici çalışmaların yanı sıra, Türkçe, kürtçe, farsça ve Azerice olmak üzere farklı dillerden ve geleneklerden zengin bir repertuvar çalışması sunulacaktır.
Zeyn'el
Zeyn’el İstanbul doğumlu müzisyen, şarkıcı ve söz yazarı. İtü Müzikojoji bölümünde doktora yapmakta, müzik ve ses felsefesi çalışmaktadır. Pandemi döneminde müziğini yayınlamaya başlayan Zeyn’el, kısa sürede çok sayıda tekli ve albümlerle dinleyicilerini buluşturdu. 23 Haziran’da İngiltere’den bir plak şirketinden albümü çıkacak(çıkmış) olan Zeyn’el Rezonans adını verdiği seri albümler projesiyle türküler ve aşıklık geleneği üzerinden insanın kozmosdaki yerini anlamaya ve anlatmaya çalışıyor.
Atölye Başlığı: Geçmişin Gelecekle Rezonansı Olarak Türküler
Atölye İçeriği:Tarih bilgisi ve bilginin kendisi daima tartışma konusu olabilir. Kökenleri yüzyıllara dayanan herhangi bir türkü için de bu durum böyledir. Tam olarak kim(ler)in yazdığını, ne zaman yazıldığını, hangi sözlerle yazıldığını ya da melodisinin ve sözlerinin nasıl değişikliklere uğradığını bilemediğimiz türküler için kesin olarak bilebileceğiz tek şey vardır: Değişecek de olsalar da türkülerin geleceğe aktarılacakları. Bu yönüyle türküler geçmiş ile geleceğin şimdide (Yunus Emre gibi söyleyecek olursak ‘heman’ da) rezonansı gibidirler. Kesin bilgilerin ve tarihin ötesinde bir türkü rezone ederken (çığırırken, yakarken, söylerken, patlatırken vb… ) yüzyıllar önce dağın karşısına oturmuş, dağı aşmaya çalışan, gurbete gitmiş, dostundan veya sevdiğinden ayrı düşmüş ya da alemdeki yerini sorgulayan ‘eski’ ama ‘sonsuz’ bir insan gibi hissetmek mümkündür. Böylece ve dahası, türkülerin rezonansı sayesinde geçmişteki insanı duymak, gelecektikini tahmin etmek yani insanın kendisini anlayabilmek mümkündür. Zeyn’el, kendisinin dijital müzik platformlarındaki hesaplarında da bulabileceğiniz REZONANS isimli serisini anlatmak ve tekrardan anlamak için Müzik Köyü’ne geliyor.